Ne paslaptis, jog kiekvieni tėvai yra susidūrę su situacija, kai vaikas neklauso bei kai susitarti su juo draugiškai atrodo itin sunku. Laimei, yra efektyvių ir pozityvių būdų, kaip atžalas supažindinti su jų pareigomis namuose ir kaip skatinti juos jų laikytis.


Kurkite ryšį su vaiku

Norint su vaiku sukurti artimą ryšį, laikas dviese yra tiesiog nepakeičiamas. Dėl to, net ir supažindinant jį su tam tikromis pareigomis ar namų ruoša, stenkitės, jog tai būtų smagus laikas kartu. Tarkime, galite kartu gaminti vakarienę ar tvarkyti kambarį, tuo pačiu dainuodami mėgstamą dainą ar dalinantis dienos įspūdžiais bei įvykiais. Svarbu, jog vaikas pajaustų, jog dabar visas jūsų dėmesys yra skiriamas būtent jam, tad visų, buvimą kartu trukdyti galinčių elektronikos prietaisų stenkitės atsisakyti tuo metu. Kuomet namų ruoša mažyliui asocijuosis su teigiamomis emocijomis bei geru laiku su savo tėveliais, tvarkytis bus kur kas lengviau.


Padėkite vaikui atpažinti savo emocijas

Specialistai rekomenduoja nuo ankstyvo amžiaus mokyti vaiką atpažinti savo emocijas. Mažylių jausmai, visai kaip ir suaugusiųjų, yra labai svarbūs, o jų įvardijimas leidžia lengviau tvarkytis stresinėse situacijose, kas bus naudinga ne tik dabar, bet ir vaiko ateityje. Tad, nuo mažens aiškinkite vaikui, ką reiškia būti piktam, nuliūdusiam, linksmam ar išsigandusiam. Itin gali padėti įvairūs animaciniai filmukai arba knygelės, kuriose veikėjai išgyvena tam tikras emocijas. Taip pat su vaiku kalbėkite apie jausmus, įvardinkite juos garsiai buityje bei nurodykite priežastį, dėl ko taip jaučiatės. Mažyliai ims pavyzdį bei pradės lengviau sieti tam tikrus pojūčius su emocijomis. Mokėdamas atpažinti savo patiriamą emociją, vaikas galės lengviau rasti problemos sprendimą – gal nusiraminti padės piešimas, spalvinimas ar skaitymas, po kurių atlikti namų ruošos darbus bus daug paprasčiau.


Aiškiai perteikite savo lūkesčius

Dar vienas būdas, galintis padėti lengviau susitvarkyti su situacijomis, kuomet vaikui sunku prisiimti atsakomybę, yra aiškiai nusakyti, kokie yra jūsų lūkesčiai. Kada vaikui yra itin apibendrintai pasakoma „būk geras“, tikrai ne visuomet jis supras, ką tėvai turi omenyje. Vietoje to, pasistenkite aiškiai nusakyti, ko iš jo tikitės – ar tai būtų prašymas po žaidimų laiko žaislus sudėti į jiems skirtas vietas, ar valgyti prie stalo. Žinoma, nepamirškite, jog visi jie turėtų būti realistiški, tokie, kuriuos vaikas sugebėtų išpildyti pats ar su jūsų pagalba.


Nepamirškite pagyrų

Vaikams pagyros ir aiškus komunikavimas už pastangas yra vieni iš dalykų, kurie jiems padeda jaustis mylimiems ir suteikia daugiau pasitikėjimo savimi. Būtent dėl to neužmirškite jų pagirti bei tiksliai nusakykite, koks jų atliktas darbas jus pradžiugino, net jei tai ir būtų iš pirmo žvilgsnio mažas dalykas. Visa tai paskatins vaiką įdėti daugiau pastangų, kas ilgainiui net gali sumažinti ir disciplinos poreikį. Atminkite, jog akcentuodami tik blogą vaikų elgesį, galime dar labiau jį iššaukti, o ne sustabdyti.


Pasikalbėkite apie pasekmes

Galiausiai, vaikui taip pat svarbu suprasti, jog blogas elgesys turi tam tikras pasekmes. To apibrėžimas taip pat skatina geresnį vaiko elgesį bei moko priimti atsakomybę. Jeigu vaikas elgiasi netinkamai, suteikite jam galimybę pasitaisyti bei paaiškinkite pasekmes, kurios bus, jei to nepadarys. Būtina tai daryti ramiai, nerodant pykčio ar kitų neigiamų emocijų. Taip pat ir pasekmės neturi būti pernelyg griežtos. Pavyzdžiui, galite sutrumpinti žaidimo laiką ar paankstinti miego laiką. Be to, jei po įspėjimo vaikas savo elgesį pakeis, būtinai pagirkite jį už tai – taip sukursite teigiamą grįžtamąjį ryšį, kuris bus puiki paskata vaikui ateityje.