Knygų skaitymas vaikams - svarbus įgūdis jo asmeninei sėkmei, pasitikėjimui savimi, pažintinių bei kognityvinių gebėjimų vystymuisi. Gedimino miesto darželyje skaitymo magija prasideda tuomet, kai vaikas, ar suaugęs, atveria knygą. Vos tik vaikas paima knygą į rankas, jis pradedamas vadinti skaitytoju. Dar prieš išmokdami skaityti vaikai gali pažinti knygas jas vartydami, liesdami, klausydamiesi ar netgi uostydami. Motyvuoti mažus vaikus domėtis knygomis svarbu nuo ankstyvojo amžiaus. Gedimino miesto darželio pedagogai siūlo vaikams kartu vartyti, aptarti ir tyrinėti knygas. Mokytojai skatina vaikus savarankiškai išsirinkti knygą ją pristatyti darželio draugams bei kurti meninius spektaklius. 
 

6 knygų skaitymo privalumai vaikams

 
Palaikomas pažintinis vystymasis
Tobulėja kalbos įgūdžiai
Ryšio su vaiku kūrimas
Koncentracijos ir disciplinos augimas
Vaizduotės ir kūrybiškumo ugdymas
Meilės knygoms puoselėjimas
 

Palaikomas pažintinis vystymasis

Įrodyta, kad skaitymas mažiems vaikams gerina pažinimo įgūdžius ir padeda vystytis pažinimo raidai. Pastebima, kad skaitymo įpročius išsiugdę vaikai turi geresnius mąstymo ir analizės įgūdžius. Jų smegenys veikia greičiau ir jie žino skirtumą tarp teisingo ir neteisingo poelgio. Gedimino miesto darželio pedagogai skaitydami vaikams knygas perteikia vaikui žinias apie jį supantį pasaulį, pavyzdžiui, saugų elgesį gatvėje, empatišką elgesį su kitais. 
 

Tobulėja kalbos įgūdžiai

Skaitymas vaikams yra geriausias būdas pagerinti vaiko žodyną bei turtinti kalbą vaizdingais žodžiais. Pastebima, kad skaitymas su ikimokyklinio amžiaus vaikais suteikia jų kalbai raiškumo, aiškumo ir sklandumo. Kasdienis skaitymas mažiems vaikams, pradedant nuo kūdikystės, gali padėti įgyti bendravimo, socialinių ir raštingumo įgūdžių. Gedimino miesto darželio vaikai nuolat skatinami ne tik aptarti skaitomą kūrinį, bet ir išsakyti savo nuomonę, diskutuoti bei pasakoti patirtus įspūdžius.
 

Ryšio su vaiku kūrimas

Reguliarus skaitymas mažam vaikui gali padėti užmegzti su juo stipresnius ryšius ir kurti darnius santykius. Skaitymas  vaikams suteikia puikią galimybę apsilankyti edukaciniuose spektakliuose, keliauti į muziejų, biblioteką, kuriant produktyvų ir ypatingą ryšį kartu. Mėgstamiausios knygos skaitymas vaikams ne tik padeda užmegzti ryšį su jais, bet ir suteikia vaikams saugumo bei jaukumo jausmą. Būtent jaukumo ir ramybės jausmas padeda vaikui jaustis arti mokytojo, o meilės ir dėmesio jausmai skatina teigiamą asmenybės augimą, pasitikėjimą savimi, savivertės ir empatijos vystymąsi.
 

Koncentracijos ir disciplinos augimas

Reguliarus skaitymo laiko įtraukimas į vaiko dienos veiklas turi dar vieną privalumą, ne tik leisti laiką kartu, bet ir didesnę drausmę ir susikaupimą. Darželio vaikai retai ilgai sėdi vietoje ir dažnai būna sunku priversti juos susikaupti. Vis dėlto, kai supažindiname vaikus su knyga ir reguliariu skaitymu – pastebime elgesio pokyčius. Pasakojimo metu mažyliai iš pradžių gali svirduliuoti ir išsiblaškyti, bet galiausiai jie išmoksta išlikti vietoje visą knygos pasakojimo laiką. Kai vaikai sutelkia dėmesį į tam tikrą tekstą, jie geriau susikoncentruoja. Tai padeda jiems sutelkti dėmesį į pagrindines mokytojų pateiktas instrukcijas. Verta paminėti, kad skaitymas yra gera praktika, padedanti pagerinti vaiko atmintį. Skaitydamas, ar klausydamas istoriją, vaikas prisimena jos veikėjus, asociacijas, simbolius ir pagrindines detales.
 

Vaizduotės ir kūrybiškumo ugdymas

Maži vaikai iš prigimties turi gebėjimą svajoti ir pasitelkti savo vaizduotę. Skaitymas garsiai vaikui padeda pasitelkti savo vaizduotę ir tyrinėti žmones, vietas, laiką, įvykius taip iššifruojant knygos paslaptis! Skaitymas, kaip vaizduotę skatinanti veikla, gali atverti vaikui duris į įvairius naujus pasaulius, tad Gedimino miesto darželyje skiriamas ypatingas dėmesys kūrybiškumui ir vaizduotės lavinimui. Tinkamai parinkta knyga supažindina vaikus su menu. Vaikams kyla įvairių asociacijų, jų sąmonę gaivina spalvingi žodžiais išreikštų įvykių ir poelgių vaizdiniai.
 

Meilės knygoms puoselėjimas

Knygų skaitymas yra mokymosi visą gyvenimą pagrindas, o knygų puoselėjimas jau ankstyvame amžiuje ugdo vaiko norą domėtis knygomis visą gyvenimą. Knygų skaitymas balsu atlieka terapinę, kompensacinę funkciją kurios kuria malonius, vertingus ir įdomius potyrius visą gyvenimą. Vaikai, kurie vertina knygas, yra motyvuoti skaityti patys ir greičiausiai visą likusį gyvenimą toliau praktikuoja savarankišką skaitymą, ir knygų tyrinėjimą. Skaitymas garsiai vaikams yra išties pati svarbiausia veikla, padedanti įgyti supratimo ir įgūdžių, būtinų skaitymo sėkmei, kuriuos jūsų vaikas nešios su savimi visą gyvenimą.