Tėvai yra pavyzdžiai, kuriuos vaikai mėgdžioja. Dėl to labai svarbu jį sukurti teigiamą, kuris įkvėptų vaikus bei skatintų būti gerais žmonėmis. Siūlome jums keletą patarimų, kaip rodyti gerą pavyzdį.


Jūsų žodžiai turėtų atspindėti jūsų veiksmus

Didžiajai daliai tėvų labai svarbu gerai išauklėti savo vaikus. Tačiau ne visi iš jų suvokia, jog vien tik pasakyti vaikui, kaip elgtis tam tikroje situacijoje, neužtenka. Taip pat jūs turėtumėte savo žodžius iliustruoti atitinkamais veiksmais. Pavyzdžiui, jei jūs vaiko prašote pagarbiai bendrauti su aplinkiniais, tačiau tuo pat metu jūs kalbate piktesniu tonu su aptarnaujančiu personalu restorane ar pardavėjais prekybos centre, jūsų prašymai tikrai neturės prasmės. Vaikai puikiai supranta, kur yra tiesa, o kur melas, tad neapsimetinėkite prie jų ir pirmiausia atkreipkite dėmesį į savo elgesį.

 

Nebijokite reikšti emocijų

Augdami vaikai turėtų suprasti, jog gyvenime pasitaiko įvairių emocijų ir tikrai ne visos jos yra pozityvios. Būtent dėl to neslėpkite emocijų nuo vaiko, o priešingai – aiškiai įvardinkite jas, pakomentuodami, kodėl vienaip ar kitaip jaučiatės. Tokiu būdu vaikas išmoks atpažinti jausmus, kas yra labai svarbu norint tobulėti bei turėti gerą santykį su pačiu savimi. Be to, atkreipkite dėmesį ir kaip tvarkotės, užklupus vienai ar kitai emocijai. Mokėjimas su jomis susitvarkyti irgi padės vaikui geriau suprasti, kaip reikėtų reaguoti stresinėse gyvenimo situacijose. 

 

Kurkite stiprų ryšį su vaiku

Be jokios abejonės, norint, jog vaikas imtų iš jūsų pavyzdį, reikia turėti ir gražius tarpusavio santykius, stiprų ryšį su vaiku. Juos palaikyti galite leisdami laiką kartu, žaisdami, rasdami bendrų hobių ar net atlikdami tam tikrus namų ruošos darbus. Jūsų skiriamas dėmesys vaikui yra be galo svarbus. Suteikite jam besąlygišką meilę bei saugią aplinką, kurioje jis galėtų atsiskleisti bei pasidalinti visais savo rūpesčiais. Kartu kalbėkitės apie pareigas bei savarankiškumą, visuomet išklausykite bei nemoralizuokite, vaikui atvėrus savo vidų. Vietoje to ieškokite su juo sprendimo, padarius tam tikrą klaidą. Nebandykite būti tobulais – geriau parodykite, jog ir jūs galite klysti, tas klaidas pripažinkite bei jas ištaisykite.


Prisiimkite atsakomybę

Žinoma, vaikų auginimas tikrai nėra lengvas. Tačiau užauginti gerą bei savimi pasitikintį žmogų įmanoma. Tiesiog prisiimkite atsakomybę už tai, jog daugeliui vaiko elgesio modelių įtaką galite daryti būtent jūs. Stebėkite save, kadangi koks būsite jūs, didelė tikimybė, jog toks bus ir jūsų vaikas. Na, o jei norite, kad vaikui būtų sukuriama gera aplinka ne tik namuose, bet ir darželyje, nuo ankstyvų dienų, geras pasirinkimas gali būti Gedimino miesto privatus darželis, kuriame yra taikomos tokios programos kaip socialinių įgūdžių bei emocinio intelekto pažinimas. 
Taigi, tėvų pavyzdys vaikams yra be galo svarbus ir, nors ir reikia įdėti šiek tiek pastangų, norint jį sukurti gerą, su laiku tai tikrai atsiperka. Gi vaikai – patys tikriausi tėvų atspindžiai!