Vaiko patirtis naujoje aplinkoje yra labai svarbus aspektas, formuojantis vaiko požiūrį į tai, kas bus nauja ir dar nepatirta, o augant vaikui neišvengiamai aplinkos, sutikti suaugusieji ar mažieji draugai keičiasi. Dalyvaujant kartu su šeimomis jų naujame gyvenimo etape – vaiko darželio lankyme, esu pastebėjusi, kad visų pirma šeimai svarbu padėti vaikui suprasti, kad artimiausiu laiku jo laukia pokytis, o visai šalia, labai didelį indelį į vaiko nuomonės formavimą nulemia ir tėvų emocinis nusiteikimas.  Pasiruošimas darželiui yra pirmasis ir labai svarbus žingsnis, galintis nulemti tolimesnį tiek jūsų, tiek ir vaiko nusiteikimą.

Tėvų lūkesčiai darželyje: į ką svarbiausia atkreipti dėmesį?

Skirtingų tėvų lūkesčiai darželyje be abejonės gali skirtis: vieni akcentuoja fizinį vaiko gerbūvį, kiti nori daugiau kūrybiškų veiklų, treti stebėti mokymosi ar elgesio pokyčius. Tinkama vaiko priežiūra, fizinė veiklos, lavinantys užsiėmimai yra savaime suprantami kiekviename darželyje, tačiau pati ugdymo programa, priklausomai nuo darželio filosofijos, visgi gali skirtis. Labai svarbu prieš išleidžiant vaiką į darželį iki galo išsiaiškinti, kokio pobūdžio darželis geriausiai tiks jūsų vaikui ir pateisins jūsų lūkesčius, o pasiruošimas darželiui nekels rūpesčių.

  • Iš anksto domėkitės būsimo darželio aplinka, dienotvarke, ieškokite atsakymų į asmeniškai Jums kylančius klausimus. Šiuo aspektu rekomenduojama tartis su specialistais (būsimais mokytojais, ugdymo įstaigos vadovu). Artimos aplinkos patirtys nebūtinai gali sutapti su Jūsų šeimos laukiančia patirtimi.
  • Skirkite laiko pokalbiui su būsimais pedagogais. Tarpusavio pokalbiai padeda išsklaidyti abejones, nerimą, tuo pačiu, tai kuria Jūsų kaip komandos tarpusavio santykį (tėvai ir pedagogai).
  • Aptarkite konkrečią adaptacijos strategiją su pedagogais.
  • Vaikas yra geriausias Jūsų jaučiamų emocijų atspindys. Jei jaučiate baimę, nerimą, rekomenduojama, kad vaiko naujame gyvenimo etape dalyvautų ramiau tai priimantis šeimos narys.
  • Neignoruokite savo jausmų, pasidalinkite savo patirtimis su pedagogais, tai palengvins Jūsų kaip tėvų adaptacijos procesą naujame etape.
  • Bendradarbiaukite ir padėkite specialistams geriau pažinti Jūsų vaiką.

Kaip palengvinti vaiko adaptaciją darželyje?

Galime nuraminti, jog vaiko adaptacija darželyje ne visada būna sunki – daugelis vaikučių jau pirmomis dienomis jaučiasi saugiai ir noriai pasilieka. Vis dėlto, norime duoti keletą patarimų, kurie padės lengviau priimti pasikeitusią aplinką.

  • Keletą mėnesių prieš darželio lankymą rekomenduojama šeimos kasdienybėje išlaikyti pasikartojančius ritualus: panaši ir dinamiška dienotvarkė, t. y. valgymo laikas, miego laikas, tos pačios formuluotės atsisveikinimo žodžiai. Stabilumas vaikams suteikia saugumo.
  • Žaidimo forma imituokite būsimus kasdienius ritualus: važiuokite (bent trumpam) į darželio teritoriją, pasakokite apie aplinką pro kurią važiuojate, praleiskite būsimoje aplinkoje 15–30 minučių kartas nuo karto, kraukitės reikalingiausius daiktus į kuprinę (gertuvė, žaisliukas ar kt.)
  • Kalbėkite pozityviai apie darželį, būsimus draugus, veiklas.

Pasinaudojus šiais patarimais ir atsakius į visus klausimas pasiruošimas darželiui taps kur kas lengvesne užduotimi. Suprantame, kad naujas etapas gali būti įvairus, nepastovus ir nuolat besikeičiantis, tad kviečiame bendradarbiauti ir naujuose etapuose kurti pozityvias patirtis vaikams drauge!