Jei susiduriate su vaikų elgesio problemomis, jūs ne vieni – daugiau ar mažiau su tuo susiduria visi tėvai. Kaip bebūtų, į tai nereikėtų numoti ranka. Natūralu, kad netinkamas vaiko elgesys dažnai tėvams kelia įtampą bei stresą, dėl ko jie gali greitai prarasti vidinę pusiausvyrą. Tačiau išlikti ramiems, net ir ištikus krizinėms situacijoms, yra labai svarbu, norint turėti sveikus santykius su savo atžalomis. Siūlome kelis patarimus, kaip tai pasiekti, net ir susidūrus su vaikų elgesio problemomis.


Kontroliuokite savo emocijas

Visų pirma, kilus vaikų elgesio problemoms, tėvams patariama išmokti kontroliuoti savo emocijas. Įveikite pirminę reakciją, kuri kyla, sužinojus apie tai, ką padarė jūsų vaikas. Žinoma, tokiais momentais normalu pykti ar jaustis nusivylusiam, tačiau jei šias emocijas perduosite savo vaikui, nesunku prarasti visą likusį ryšį bei pasitikėjimą tarp jūsų. Dėl to, užuot sutelkę dėmesį į jo klaidas, geriau koncentruokitės į tai, jog galite išmokyti vaiką priimti geresnius sprendimus ateityje. Kartu siekdami šio tikslo bei matydami vaiko pastangas, po truputį grąžinsite pasitikėjimą į jūsų tarpusavio santykius.


Išsiaiškinkite priežastį, dėl ko kyla problemos

Ne paslaptis, jog neretai vaikai išreiškia tam tikrus patiriamus išgyvenimus ne žodžiais, o veiksmais. Elgesio problemos gali kilti visai ne dėl to, jog jam smagu elgtis netinkamai, o todėl, nes jį kamuoja tam tikra problema. Būtent ji gali būti visa ko priežastis. Tad, jei įtariate, jog jūsų vaikas gali turėti tam tikrų sunkumų, pabandykite apie tai su juo pasikalbėti, taip pat įtraukite mokytojus bei auklėtojus, kurie galėtų pateikti papildomos informacijos, kaip vaikas elgiasi darželyje, jums nesant šalia. Išsiaiškinę priežastį, dėl ko vaikas patiria stresą, bei ją pašalinę, nė nepastebėsite, kaip visos elgesio problemos pasitrauks iš jūsų kasdienybės.


Skirkite vaikui pakankamai dėmesio 

Be viso to, tėveliams reikėtų suprasti, kad vaiko elgesys gali pablogėti ir tuomet, kai jis nori atkreipti į save dėmesį. Jei vaikui trūksta laiko su jumis bei jei jūs jį pastebite tik tuomet, kai kyla tam tikra problema, natūralu, kad vaikas gali tyčia taip elgtis. Todėl visuomet stenkitės skirti vaikui pakankamai laiko, žaiskite, skaitykite knygas, kalbėkite apie dienos įvykius, vaikščiokite parke ir skaičiuokite medžius, augalus... Kartais net ir paprastas pašnekesys ir tėvų išklausymas gali leisti vaikui pasijausti labai mylimam, pastebėtam ir svarbiam. Pasistenkite įsijausti į jo situaciją bei nemoralizuokite. 


Kreipkitės pagalbos į specialistus

Jei išbandėte tikrai ne vieną būdą, o elgesio problemos ir toliau tęsiasi, galbūt pats laikas kreiptis į specialistus? Tokiais atvejais padėti gali ne tik psichologai, bet ir darželio auklėtojai, kadangi dažnai jie savo praktikoje jau yra atradę veiksmingų metodų, kuriuos būtų galima taikyti šiose situacijose. Užtikrinkite savo vaikui saugią aplinką darželyje. Atkreipkite dėmesį, jog jame būtų ugdomos tokios vertybės kaip pasitikėjimas, pagarba, empatija, atvirumas ir bendradarbiavimas. Visa tai leis vaikui geriau suprasti ne tik savo, bet ir kitų jausmus, kaip jo vienoks ar kitoks sprendimas gali paveikti aplinkinius. Jei kaip tik ieškote tokiais prioritetais besivadovaujančio darželio savo vaikui, Gedimino miesto privatus darželis gali būti puikus pasirinkimas jūsų šeimai. Užpildykite registracijos formą susitikimui bei susipažinkite artimiau su mūsų taikomais ugdymo metodais bei programomis.