Pasitikėjimas – kiekvienų santykių pagrindas. Deja, ne visiems tėvams yra paprasta jį puoselėti, auginant vaikus, sunku mažylių nekontroliuoti ar leisti jiems priimti tam tikrus sprendimus savarankiškai. Kad ir kaip tai atrodytų sudėtinga, tėvai turėtų išmokti pasitikėti savo vaikais. O kad tai padaryti būtų lengviau, štai pagrindiniai patarimai, kaip sukurti pasitikėjimu grįstus santykius.


Išklausykite

Iš tiesų išklausymas yra tai, kas gali atnešti didelę naudą, komunikuojant su vaikais. Sutelkdami dėmesį į savo vaiką bei nuoširdžiai klausydamiesi, ką jis nori pasakyti, įgausite jo pasitikėjimą. Svarbiausia – niekuomet nepertraukinėkite savo vaiko, nebandykite nuneigti to, kaip jis jaučiasi, ir nemoralizuokite. Tik tokiu būdu jis norės jums atsiverti bei pasipasakoti apie savo patiriamus išgyvenimus. 


Pagirkite vaikus už atvirumą

Leskite savo vaikams žinoti, jog labai vertinate, kuomet jie yra sąžiningi bei nemeluoja. Pagyros yra vienas iš būdų, kaip galima užkariauti vaikų širdis, kadangi tuomet jie jaučiasi įvertinti, pastebėti ir mylimi. Be viso to, tai paskatins vaiką dažniau būti atviram, kas, žinoma, prisidės prie didesnio pasitikėjimo tarp jo ir tėvų. Tokios formuojamos vertybės nuo mažų dienų padeda vaikui užaugti sąžiningu ir geru žmogumi. 


Nelaužykite pažadų

Pažadų laužymas yra vienas iš dalykų, kuris gali stipriai pakenkti jūsų santykiams su vaiku. Niekuomet nežadėkite jam įvairių dalykų, jei bent kiek abejojate, ar pavyks jums juos ištesėti. Net jei ir tik vieną kartą sulaužysite pasižadėjimą savo vaikui, tai gali padaryti nemenką žalą – kitą kartą kai ką nors prižadėsite, vaikas jumis ims abejoti, ar tikrai į tai rimtai žiūrite. Žinoma, kartais tam tikros aplinkybės gali pasikeisti itin staiga, tačiau tuomet vaikui iškart jas paaiškinkite ir nemeluokite. Būdami atviri, jūs auginate vaikų pasitikėjimą.


Nepanikuokite

Kad ir kaip stengtumėtės jūsų ir vaikų santykiams suteikti daugiau pasitikėjimo, greičiausiai vis tiek pasitaikys situacija, kuomet vaikas jums pameluos. Tokiu atveju jokiu būdu nepanikuokite ir negalvokite apie tai kaip apie didžiausią tragediją. Pasitikėjimas yra procesas. Tad, jei vaikas ir pameluos, leiskite jam suprasti, jog jis prarado dalį jūsų pasitikėjimo ir, norėdamas jį atgauti, turės įdėti šiek tiek pastangų. Būkite kantrūs ir realistiški.


Pasirūpinkite

Galiausiai, paskutinis, tačiau tikrai ne prasčiausias patarimas – pasirūpinkite, jog vaiko aplinka, kuomet jis nėra namuose, taip pat keltų pasitikėjimą. Svarbu aplinka, kurioje vaikas praleidžia daugiausiai laiko. Ikimokyklinio amžiaus vaikai didelę laiko dalį praleidžia darželyje. Būtent dėl to jį reikėtų rinktis labai atsakingai. Gedimino miesto privatus darželis Vilniuje gali būti puikus pasirinkimas, kadangi jame yra puoselėjamos ne tik tokios vertybės kaip akademinė laisvė, pagarba ar bendradarbiavimas, bet ir atvirumas, empatija bei pasitikėjimas. Mentorystės programa leidžia vaikams sukurti artimą ryšį su mokytoju, atskleisti jam savo stipriąsias ir tobulintinas sritis. Turėkite omenyje, jog jūsų namie diegiamos vertybės turi sutapti su darželio, kadangi tik taip galima pasiekti geriausių rezultatų.