Pradėti lankyti darželį yra svarbus etapas kiekvieno vaiko gyvenime. Gaila, tačiau tikrai ne visiems vaikams jis būna lengvas. Jei ir jūs kas rytą susiduriate su situacijomis, kuomet mažylis atsisako eiti į darželį, gailiai verkia bei niekaip jūsų nepaleidžia, natūralu, jog jums gali kilti įvairių klausimų, ar tikrai viską darote teisingai bei ar jūsų vaikas tam yra pasiruošęs. Svarbiausia tokiais atvejais neskubėkite priimti skubotų išvadų bei, prieš imdamiesi žingsnio, gerai išanalizuokite situaciją, kad galėtumėte išsiaiškinti, kodėl jūsų vaikas taip elgiasi.


Pasikalbėkite su vaiku

Jei jūsų vaikas jau moka kalbėti, būtinai su juo pasikalbėkite apie darželį bei paklauskite, kaip jam jame sekasi. Klauskite vaiko konkrečių klausimų, pavyzdžiui, kokia veikla darželyje yra jo mėgstamiausia, o kuri kelia daugiausiai sunkumų. Nors dažniausiai nenoro eiti į darželį priežastis yra atsiskyrimas nuo tėvų bei sunki adaptacija, tačiau taip pat galimos ir kitos priežastys – dėmesio trūkumas, sunkumai, susirandant draugų, nemaloni aplinka ar kita. Būtent dėl to kalbėkitės su savo vaiku, skatinkite jį išreikšti savo emocijas. Kad ir kokią priežastį vaikas įvardintų, neneikite jos, o geriau pabandykite įsijausti į jo patiriamus jausmus bei kartu ieškokite išeities.
Susitikite su auklėtojais
Atsidūrus tokioje situacijoje, pirmiausia susitikite su jūsų vaiko darželio auklėtoja bei pasikalbėkite. Aptarkite, kaip jūsų vaikas bendrauja su kitais, ką jis mėgsta, o ko nemėgsta, o gal yra kokių problemų, kurių nežinote. Nustebsite, tačiau vaikai gali patirti stresą net ir dėl tokių iš pirmo žvilgsnio smulkių dalykų kaip nepatinkanti sėdėjimo ar pietų miego vieta, per didelis garsas ir panašiai. Siekiant visa tai išsiaiškinti, auklėtojai bei mokytojai gali būti geriausia pagalba, todėl nieko nelaukite ir susitikite su jais pasikalbėti.


Susidarykite planą

Kai išsiaiškinsite priežastį, dėl ko vaikas nenori lankyti darželio, galite pereiti prie veiksmų plano, leisiančio šią problemą išspręsti, sudarymo. Bendradarbiaukite su mokytojais – dažnai būtent jie gali pasiūlyti naudingų ir veiksmingų būdų, kaip vaiką greičiau pripratinti prie darželio. Taip pat galite pasidomėti ir darželio taikomais metodais. Galbūt kai kuriuos iš jų galėsite pritaikyti savo namuose, tarkime, daineles, kurias vaikai dainuoja grupėje, ar žaidimus, kuriuos galėtumėte įtraukti į savo kasdienybę. Visa tai leis vaikui lengviau priprasti prie darželyje esančios aplinkos. 


Pakeiskite aplinką

Jei išbandėte daugybę skirtingų būdų ir nė vienas iš jų neveikia, galbūt reikėtų apsvarstyti galimybę pakeisti aplinką, t. y. darželį. Tiesa, prieš tai darant, gerai pasidomėkite skirtingų darželių taikomais ugdymo metodais bei jų teikiamais prioritetais. Jei jūsų atžala jautri, jums itin pasiteisinti gali Gedimino miesto privatus darželis Vilniuje, kuris taiko socialinių įgūdžių bei emocinio intelekto „Kimochi“ programą. Ką tai reiškia? Ogi tai, jog čia labai didelis dėmesys yra skiriamas vaikų emocijoms, jų pažinimui, vaikai yra mokomi savireguliacijos, savirefleksijos,  savarankiškai priimti atsakingus sprendimus. Visa tai gali būti naudinga kiekvienam mažyliui ne tik dabar, bet ir ateityje.