Jei šeimoje auga ne vienas mažylis, vaikų nesutarimai arba, grubiau tariant, vaikų muštynės įprastai nėra retas reiškinys. Nors dažniausiai dėl to tėvams nereikia per daug jaudintis, tačiau, jei tokių konfliktinių situacijų vis daugėja, rekomenduojama imtis tam tikrų veiksmų, leisiančių jų išvengti. Labai svarbu vaikams padėti suprasti, jog peštynės – tikrai prie gero neveda. Na, o kad visa tai išspręsti būtų bent kiek lengviau, štai keli patarimai, ką daryti, kai šeimoje kyla vaikų nesutarimai. 


Mokykite rasti problemos sprendimą

Vienas pagrindinių būdų, kaip išvengti peštynių – kiekvienoje konfliktinėje situacijoje ieškoti problemos sprendimo. Net ir patys mažiausieji gali suprasti, jog peštynės nėra tinkamas elgesys ir jog jo reikėtų vengti. Tad, kad ir kokio amžiaus būtų jūsų vaikai, paskatinkite juos ieškoti būdų, kaip jie galėtų išvengti tokios nesantaikos. Vaikai yra tikrai kūrybingi, todėl leiskite jiems savarankiškai rasti sprendimą – galimai būsite stipriai nustebinti!


Būkite geras pavyzdys

Ne veltui sakoma, jog vaikai yra tėvų atspindžiai, dėl to pasistenkite būti geru pavyzdžiu savo vaikams. Ne paslaptis, jog mažieji itin akylai stebi, kaip jų tėvai reaguoja stresinėse situacijose bei dažnai jų reakcijas bei elgesį kopijuoja. Tad, jei elgiatės agresyviai ar itin susinervinate konfliktų metu, nesitikėkite, jog jūsų vaikas elgsis priešingai. Esant spaudimui, stenkitės išlikti ramūs bei save kontroliuokite – tai tikrai veiks kaip teigiamas pavyzdys. Kalbėkitės su savo vaikais apie emocijas bei mokykite juos jas atpažinti. Aiškus jausmų įvardijimas leidžia kur kas greičiau rasti norimą sprendimo būdą. 


Elkitės su vaikais vienodai

Dažnai tėvai patenka į savotiškus spąstus būtent tuomet, kai stengiasi išsiaiškinti, kuris iš vaikų pradėjo peštynes, kas ką pasakė bei kas sukėlė konfliktą. Tačiau to nerekomenduojama daryti, kadangi tokiu būdu galite dar labiau paaštrinti situaciją bei net sudaryti palankias sąlygas patyčioms ar etikečių klijavimui ateityje. Vietoje to taikykite vienodus sprendimus abiem pusėms. Tikslas yra įveikti iššūkį bei vaikams leisti suprasti, jog net jei kažkas kažką ir pasakė, muštis nereikėtų. 


Pagirkite vaikus

Iš tiesų pagyros, adresuotos vaikams, gali turėti labai daug galios, norint juos paskatinti tinkamai elgtis. Dėl to didesnį dėmesį kreipkite tuomet, kai vaikai padaro kažką malonaus ar naudingo, o ne tada, kai kyla nesutarimai. Taip vaikai ims greičiau suprasti, jog geras elgesys atkreipia daugiau dėmesio nei neigiamas. Pagyros vaikams asocijuojasi su tėvų meile, įvertinimu ir pripažinimu, todėl nei nepastebėsite, kaip vaikų elgesys ims gerėti. 


Stebėkite vaikų aplinką

Taip pat būtinai įvertinkite aplinką, kurioje būna jūsų vaikai. Ypač didelę įtaką vaikams daro darželis, kadangi jame praleidžia nemažą savo dienos dalį, todėl įsitikinkite, jog jame yra puoselėjamos tokios vertybės kaip bendradarbiavimas, pasitikėjimas, empatija bei pagarba vienas kitam. Gedimino miesto privatus darželis kaip tik ir yra ta vieta, kurioje didelis dėmesys skiriamas socialinių įgūdžių bei emocinio intelekto lavinimui. Čia vaikai mokosi pažinti save bei kitus, tobulina santykių kūrimo įgūdžius bei atsakingų sprendimų priėmimą įvairiose situacijose. Būdamas tokioje aplinkoje vaikas gali jaustis saugiai bei išmokti svarbių bendradarbiavimo įgūdžių, kurie pravers tiek dabar, tiek ir ateityje. Kai nuo mažens vaikams yra diegiamos tokios vertybės ne tik namuose, bet ir darželyje, peštynės vaikų tikrai nedomins.