Artimas ryšys su vaiku yra išties be galo svarbus, kadangi vaiko santykis su tėvais stipriai prisideda prie jo vystymosi, asmenybės formavimosi. Sveiki ir gražūs santykiai tarp tėvų ir vaikų padės atlaikyti visas audras bei leis klestėti. Žinoma, tokį ryšį sukurti neįmanoma be pokalbių – nesvarbu, ar tai būtų įprastas pašnekesys apie kasdienes veiklas, ar sudėtingesnės temos. Kiekvienu iš šių atvejų labai svarbu išlikti atviram ir sąžiningam su savo vaiku. 


Jūsų atvirumas skatina ir vaikus būti atvirais

Jei stengiatės visuomet būti atviras ir nuoširdus su savo vaikais, greičiausiai teko pastebėti, jog su laiku jie ima atsakyti jums tuo pačiu. Visa tai vaikams leidžia suprasti, jog jie gali laisvai kalbėti apie savo jausmus ir išgyvenimus su jumis. Visgi, norint pasiekti tokį rezultatą, neužtenka vien kalbėtis su vaiku. Taip pat be galo reikalingas ir mokėjimas išklausyti. Skirdami dėmesio savo vaikui bei nuoširdžiai įsiklausydami į jį, parodote, jog į jo išsakytas mintis žiūrite rimtai ir jos jums rūpi. Tiesa, nepamirškite, jog atviri su kitais galėsite būti tik tuomet, kai išmoksite būti atviras pats sau. Dėl to rekomenduojama tėveliams įsiklausyti ir į savo jausmus bei jų nenustumti giliai į vidų. Priimdami savo emocijas bei jomis pasidalindami su savo vaikais, mokote juos, kad jų būna įvairių.


Atsiranda pasitikėjimas tarp vaikų ir tėvų

Ne paslaptis, jog pasitikėjimas yra vienas svarbiausių aspektų bet kuriuose santykiuose, ne išimtis ir tėvų bei vaikų santykis. Nuolatinis atvirumas ir sąžiningumas leidžia vaikui pilnai jumis pasitikėti bei neabejoti, suteikia jiems saugumo jausmą. Kai kurie tėvai galvoja, jog pameluodami savo vaikui nepadaro jokios žalos, tačiau iš tiesų vaikai labai gerai jaučia, kur tiesa ir kur melas, o, be to, tiesa vis tiek anksčiau ar vėliau išaiškėja, kas gali sumažinti jūsų autoritetą. Taip pat, vaikui atvėrus savo jausmus, niekuomet jų nebandykite nuneigti ar neimkite moralizuoti, kadangi tai jūsų vaiką gali atbaidyti nuo bet kokio pasidalinimo savo emocijomis su jumis ateityje. Gedimino miesto privatus darželis irgi stengiasi sukurti saugią ir draugišką aplinką vaikui, kurioje didelis dėmesys yra skiriamas vaikų emocijoms bei jausmams. Čia mažyliai mokosi juos atpažinti bei su jais tvarkytis, kas ne tik yra itin naudinga dabar, bet ir bus ateityje.


Būdami atviri, galite prieiti ir prie kiek sudėtingesnių pokalbio temų

Natūralu, jog yra daug dalykų, kurių vaikas dar nesupranta, tačiau atėjus tam tikram laikui ir mažyliui pasidomėjus apie juos, tiesos slėpti nereikėtų. Vaiko supažindinimas sudėtingomis temomis gali padėti jo emocinei bei intelektualinei raidai. Atvirai kalbėdamiesi su vaiku, padėsite jiems daugiau sužinoti apie jį supantį pasaulį bei padrąsinsite jį nebijoti užduoti sudėtingų klausimų. Iš tiesų dalies informacijos pateikimas vaikams net gali padėti sumažinti stresą, ypač tuomet, kai gyvenime vyksta įvairūs pokyčiai.
Taigi, būti atviram su vaiku galbūt ne visuomet yra labai paprasta, tačiau tai atneša išties nemažai naudos jūsų tarpusavio santykiams – jie tampa kur kas šiltesni bei artimesni. Negana to, toks pasirinktas komunikacijos kelias daro įtaką ir vaiko asmenybės formavimuisi, jo tobulėjimui.